Nationell idrottsutbildning – Ridsport

NIU – Ridsport är en specialidrottsutbildning vars mål är att du skall kunna kombinera din träning och tävling med studier på gymnasienivå. Du kan välja mellan hoppning och dressyr.

Målet är att du skall utvecklas så långt som möjligt under dina tre år på gymnasiet och därför måste du ha erfarenhet av träning och tävling redan innan du söker.

Du skall ha goda prestationer i hoppning 110/115 eller LB/LA dressyr när du gör din ansökan. Motsvarande meriter gäller om du rider ponny.

På ditt schema kommer det att finnas inlagd tid för träning och tävling. Att kunna träna och tävla under skoltid är en förmån och målet är att du skall bli tävlingsryttare och tävla på nationell nivå.

Du som läser specialidrott kombinerar gymnasieexamen ”Hästskötare ridning” med många träningstimmar i sadeln och får dessutom möjlighet att gå ledarutbildning samt ta diplomerad hästskötarexamen vilket ger en grund för att kunna bli tränare eller för fortsatta studier på t ex hippologprogrammet.

Ridprov och intervju sker i december-januari.

Dina studier

Hästutbildning uppfyller HYNs (Hästnäringens yrkesnämnd) kvalitetskriterier för gymnasieutbildning inom hästnäring. Detta innebär undervisning av utbildade lärare i en miljö där du träffar välmående hästar varje dag.

Under utbildningstiden får du kunskap om hästens anatomi, funktion och hälsa. Du får grunderna i ridning, körning och trav.

I stall- och anläggningsskötsel ingår utfodring, mockning, banskötsel och köra traktor.

Du får också lära sig grunderna i att köra häst samt olika anspänningar för olika redskap och vagnar

Utbildningen varvas med teori och praktik. Du får en teoretisk grund för att sedan praktiskt utföra övningar och arbete i skolans egna stall.

Dina teoretiska och praktiska kunskaper fördjupar du även under din APL (arbetsplatsförlagda utbildning) ute i arbetslivet.

Ridning

Utgången Hästskötare ridning ger färdighetsträning i ridning. Olika ridkurser ingår och eleverna kan välja fördjupning i dressyr eller hoppning. De får vara med och rida in skolans unghästar och följa dem hela vägen till unghästbedömning.

Skolans mål är att eleverna ska kunna avlägga yrkesprovet för diplomeras hästskötare.

Högskolebehörighet

Du kan få grundläggande behörighet för högskola/universitet på Lillerudsgymnasiet.
Grundläggande behörighet innebär att du måste läsa:

  • Svenska 2 och 3
  • Engelska 6

Kurserna ligger inom 2 500 poäng och valet görs inför årskurs 2.

Det kan du bli

Utbildningen leder till en yrkesexamen som hästskötare Efter avslutad utbildning har du möjlighet att arbeta med ansvar för hästar och anläggning. Du har möjlighet att studera vidare inom naturbruk eller yrken inom andra områden.

Inom Naturbruk – Ridning

Hästskötare | Stallchef | Ridlärare

Yrkeshögskola – Ridning

Hovslagare | Ridlärare | Ridsportentreprenör | Beridare | Unghästutbildare

Högskola/universitet – Ridning

Hippolog | Veterinär | Djurskyddsinspektör | Djursjukskötare

Exempel på andra utbildningar

Sjuksköterska | Fastighetsekonom | Personalvetare | Lärare | Polis

APL

Alla elever på gymnasieskolans yrkesprogram ska genomföra delar av utbildningen på en arbetsplats. Detta kallas arbetsplatsförlagt lärande, APL.

Minst 15 veckors APL ingår i utbildningen och ligger under årskurs 2 och 3. Utbildningen är förlagd ute på ett företag där du får prova på yrket och använda dina kunskaper från skolan praktiskt. Dina kontakter på arbetsplatsen kan leda till jobb efter gymnasiet eller till sommarjobb.

Utbildade handledare

Lillerud har som mål att alla handledare på APL-platser ska ha genomgått en handledarutbildning.

Anläggningar

Ridhus

Lilleruds ridhus mäter 20×80 meter. Underlaget är en traditionell spån/stenmjölsblandning, som sköts av eleverna tillsammans med lärarna. I ridhuset arrangeras en mängd olika aktiviteter där hopp- och dressyrtävlingar är de största arrangemangen. I ridhuset finns även vagnslider och hinderförvaring. Två utomhusbanor finns med belysning varav den ena används som körbana. Där finns även ett vattenhinder att träna på.

Skolstall

Skolstallet har 25 platser. Det är ljust och luftigt med breda stallgångar, spolspilta samt undervisningsplats.

I sadelkammaren har hästarna sin utrustning. Hästarna har en hopp- och dressyrsadel. Här förvaras också övrig utrustning såsom benlindor, longeringslinor, grejor till dekorativ hästvård samt allt annat som hör till.

I selkammaren finns olika typer av körselar, tömkörningsgjordar, tömmar och körträns som används till körundervisningen.

Färjestad

All travundervisning sker via skolans travstall inne på Färjestads travbana, en av Sveriges största travbanor. Stallet har 10 boxplatser, selkammare, foderkammare och grupprum för undervisning och genomgångar. I stallet finns också ett litet kök och övernattningsrum för de elever som behöver övernatta i samband med till exempel travtävlingar eller stalljourer. Närheten till banans tränare är en utmärkt möjlighet att skaffa kontakter för APL och framtida jobb.

Kontakta oss

Har du frågor och funderingar gällande utbildningen eller skolan så är du välkommen att kontakta oss.

Jeanette Montgomery

Biträdande rektor/ Studie- och yrkesvägledare/ Ansvarig elevhälsan 054-840 809 eller 070-258 57 44