Inne i den gula tegelbyggnaden på Lillerud lagar kocken Jonas Byh och hans tre medarbetaremat som andra skolelever, och lärare, bara kan drömma om.
Jonas har tidigare arbetat på olika krogar runt om i Värmland, och även på en friskola utanför Säffle. Intresset för lokalproducerat är stort.
Jag har alltid vurmat för lokalproducerat och det har vi gott om härpå Lillerud. Vi har till exempel vårt eget kött, eget mjöl och så väljer vi lokala leverantörer så mycket som möjligt. Bra mat ska också kännas i hjärtat, säger Jonas.
Mat är gemenskap
I skolmatsalen serveras dagligen fru-kost, lunch, middag och kvällsmål. Tvåhuvudrätter varje dag, varav ett vegetariskt alternativ och alltid ett frikostigt salladsbord.
Eleverna är här tillsammans och maten är en naturlig del av gemenskapen på Lillerud. Det är ett stort förtroende att få laga mat till eleverna och få ta del av deras funderingar om allt möjligt, säger Jonas.
Responsen från eleverna är direkt och mycket positiv. Maten på Lillerud gillas skarpt och många elever jobbar fysiskt under skoldagen, så hungern kan vara stor.
Man lär sig planera åtgången utifrån vad som serveras. Favoriterna är nog allt som oftast pizza och pasta, det verkar vara universellt, säger Jonas.
Dagens lunch
Efter samtalet med Jonas är det dags för lunch. Fiskgratäng med potatismos är det självklara valet. En härligt krämig sås med grönsaker som till exempel perfekta sparrisbitar. Till det ett glas kall svartvinbärsdryck. Vi sitter på altanen och blicka ut över ängarna med kor och hästar som betar. Totalbetyg: Magiskt!
Öppettider
Måndag till fredag
Frukost 06:00 – 08:00
Förmiddagsfika 09:00 – 10:00
Lunch 11:00 – 13:00 (lunchserveringen är öppen för allmänheten)
Middag: 15:30 – 17:00
Kvällsfika 20:00 – 20:30
Fredagar serveras ingen middag eller kvällsfika.