Byggstart för nytt hunddagis

På måndagen, 7 oktober, slets första plankan i garaget som om mindre än ett halvår ska vara Lillerudsgymnasiets nya hunddagis. Invigningen är planerad till den 2 mars nästa år och dagiset kommer att rymma mellan 25 och 30 hundar.

Text och foto: Sofie Borg, NWT

Text saxad ur NWT, 2019-10-08

”Första spadtaget” stod det i pressinbjudan, men eftersom nu ingenting skulle grävas så fick det bli en första bortsliten planka som markerade byggstart för det nya hunddagiset. Ett gammalt bussgarage på Lillerudsgymnasiets skolområde ska byggas om för att hysa upp till ett 30-tal hundar i vår.

– Det här är en satsning för att utveckla utbildningen, säger Anita Axelsson, kommunikatör och yrkeslärare, som också har ritat dagiset.

Lokalen är omkring 150 kvadratmeter stor och ska innehålla nio boxar, ett kontor och ett utrymme för klo- och pälsvård. Hund är en av inriktningarna på djurvårdsprogrammet och det nya hunddagiset är tänkt att vara en resurs i undervisningen.

– Så alla hundar som söker kanske inte passar för verksamheten, det är bra om det är en snäll hund, säger Anita Axelsson.

Efterfrågan på hunddagisplatser växer och på Lilleruds dagis kommer man eventuellt att lägga sig prismässigt lite under snittet eftersom hundarna kommer att ingå i utbildningen.

– Det är inte så många platser i den här delen av stan, så förhoppningen är väl att många pendlare ska kunna åka in och lämna på vägen till jobbet, säger Johan Andersson, egentligen naturbrukslärare, men för dagen snickare.

Men innan vovvarna kan börja flytta in måste lokalen anpassas för den nya verksamheten och Johan Andersson, Niklas Bos och Bosse Jeflén drog i gång renoveringen på måndagsmorgonen.

– Det ska tilläggsisoleras och på framsidan är det stora garageportar som ska ersättas med fönster. Sedan ska det in annat golv, en speciell matta som är bra för hundar, säger Johan Andersson.

Allt renoveringsarbete utförs av anställda på skolan.

– Det som är lite ovanligt är att vi gör allt själva, säger Johan Andersson.

– Det är många här som gör mycket olika saker. Det måste vi ha om det är något som går sönder eller måste fixas, det är som ett eget samhälle, säger Anita Axelsson.