Fuskpolicy

Lillerudsgymnasiet ser allvarligt på alla former av fusk och plagiat. Denna policy beskriver skolans riktlinjer för hantering av fusk,plagiat och användningen av generativ AI i skolans verksamhet.

Definitionen av fusk

Fusk innebär att eleven under pågående bedömning använder hjälpmedel som inte är tillåtna. Detta inkluderar, men är inte begränsat till:

  • användning av otillåtna hjälpmedel (som tex. AI, fusklappar, smarta klockor, mobiltelefoner samt annan dator än skoldatorn).
  • spridning av otillåten information inför eller under ett prov.
    att prestera utan att kunna svara på kontrollfrågor om sitt eget arbete.
  • fusk/plagiat är också att vid inlämning av arbeten ha kopierat från internet inklusive generativ AI eller på annat sätt skrivit av någon annans arbete helt eller delvis ,utan att ange vem som citeras.Det är alltså otillåtet att lämna in och framställa det som sitt eget. Detta gäller oavsett om det är hämtat från tidningar, böcker, Internet, AI eller någon annan källa.

Tillåtna hjälpmedel vid bedömningstillfällen

För varje bedömningstillfälle är det lärarens ansvar att i god tid informera eleverna om vilka hjälpmedel som är tillåtna inklusive användning av generativ AI.

Konsekvenser av fusk och plagiat

Om fusk upptäcks under pågående bedömningstillfälle avbryts detta omedelbart för fuskande elev. Läraren skall ej bedöma arbetet. Hur kunskaperna skall bedömas avgörs av läraren vid senare tillfälle.
Avsaknad av betygsunderlag för ett omfattande moment kan leda till F i slutbetyg. Att elev saknar betygsunderlag för ett kursmoment pga fusk, är inte i sig skäl för att senare under kursen få komplettera just detta betygsunderlag.

Vid upprepat fusk kan rektor besluta om åtgärder som avstängning enligt Skollagen 5 kap 17§.

Arbetsgång

  1. Läraren kallar eleven till samtal och tydliggör sin bild av situationen och låter eleven ge sin syn på saken. Därefter görs en bedömning av om ärendet tas vidare till mentor.
  2. Läraren informerar mentor som i sin tur informerar omyndig elevs vårdnadshavare. Läraren i samråd med mentorn tar beslut om huruvida ärendet ska lyftas vidare till punkt 3.
  3. Läraren kontaktar rektor som kallar till samtal. Medverkar gör läraren, eleven och ev mentor. Skriftlig varning delas ut.
  4. Övriga undervisande lärare/instruktörer informeras av mentor.

Förebyggande åtgärder

Lärare ska utifrån arbetssätt och pedagogiska metoder regelbundet och i samband med inlämningsuppgifter och provtillfällen tala om för eleverna vad som är fusk/plagiat och anstränga sig för att förhindra detta. Frågor och arbetsuppgifter bör så långt som möjligt konstrueras så att fusk förebyggs. Skolverket rekommenderar att de uppgifter som eleverna jobbar självständigt med inte ska ligga till grund för bedömning.

Vid provtillfällen ska man samla in mobiler, smarta klockor, hörlurar(som ej är godkända) Läraren ska finnas med och gå runt i salen vid provtillfället. Vid till exempel användning av skärmar ska eleverna sitta på ett sätt som gör att läraren kan se elevens arbete.

Läraren ska medverka till att göra förutsättningar till fusk/plagiat minimala-men huvudansvaret ligger odiskutabelt hos den enskilde eleven.