Välkommen till Lillerud!

Besök Lillerud

Är du osäker på vilket gymnasium du ska välja är du alltid välkommen till oss på Lillerud och våra olika prova-på-aktiviteter. Det finns flera möjligheter för dig som vill lära känna skolan.

Prao – eftersom Lillerud är både skola och dessutom arbetsplats för bland annat djurskötare så har du möjlighet att komma hit och göra din prao här.
Prova-på-läger – under två dagar får du vara här och prova på den inriktning, häst (ridning eller trav), djurvård eller lantbruk. Du får sova över på ett av elevhemmen tillsammans med övriga deltagare och äta i vår matsal.
Skugga en elev – du har möjlighet att få följa med en elev under en dag i skolan.
Öppet hus – informationsdagar med studie- och yrkesvägledare, internatföreståndare, rektor och lärare samt elever från de olika inriktningarna visar dig runt och svarar på frågor.

Följ länkarna till höger om du vill anmäla dig eller läsa mer om våra olika aktiviteter.

Lite om skolan

Lillerudsgymnasiet är en friskola som grundades 1892. Idag går ca 250 elever på skolan. Ungefär 75 % av eleverna bor på internat i något av våra elevhem som finns spridda över gården. Lillerudsgymnasiet har ett eget skoljordbruk med mjölkkor, svin, får och växtodling. I skolans matsal serveras goda luncher med närproducerade råvaror, till exempel kött från gårdens djur.

Att vara på Lillerud är som att vara på en gård samtidigt som du går i skolan. På skolan märker du tydligt av alla årstiderna. Varje årstid har sina egna rutiner i arbetet på gården. Lillerud är ett aktivt lantbruk med växtodling, mjölkkor, suggor, får, sällskapsdjur och hästar gör att du som elev är mitt i verkligheten samtidigt som du går i skolan.

För hästutbildningen finns en hästanläggning bestående av två ridhus, skolstall, lösdrift samt elevstall. För inriktning trav har skolan ett eget stall på Färjestad travbana.

För djurvårdsinriktningen finns ett nybyggt djurhus med kaniner, gnagare, fåglar, fiskar och reptiler samt en mindre veterinärmottagning.

Under varje inriktning kan du läsa mer detaljerad information om anläggningarna.